Jagten på profit
I disse tider er det vigtigt at få investeret frie midler, da penge på bankkontoen ikke er rentabel. Disse forhold medfører, at mange starter jagten på at skabe en gevinst eller i hvert fald en profit der er mere rentabelt end frie midler i banken. Denne jagt vil for mange starte med investeringer i aktiemarked, hvor dine investeringer generelt er afhængige af selskabernes performance. Grunden til at mange lander i aktiemarked skyldes typisk, at det er en investeringsportefølje, som banker typisk fortrækker og i mange tilfælde betror vi os til vores bank og bankrådgiver, og derfor er det et nemt valg. Når dette er sagt, så er det ikke fordi vi mener at aktier er en dårlig investering. Det kræver en dog del know how og research omkring de virksomheder man ønsker at investere i, og skulle du opnå en profit er det vigtigt at huske, at gevinsten vil blive beskattet med 27% for gevinst eller udbytte under 56.500kr og alt herover beskattes med 42%.
Skattefri gevinst på guld
Disse nye tider med de særlige forhold på de finansielle markeder er med til at ændre investeringsmønstrene hos mange investorer, da finansielle markeder ikke udvikler sig som historiske trends eller udviklingsmønster, hvilket er nyt for alle. De nye forhold er f.eks. negative renteforhold og et aktiemarked der er positiv korreleret med guldet, hvilket ikke er set før. Du kan læse mere her. (intern links til blogindlæg (https://seroguld.dk/negativ-indlaansrente-eller-fastholde-koebekraft/))
Her er det en fordel at investere i fysiske guldbarre, da gevinst på guld ikke er skattepligtigt. Det er først skattepligtigt i det øjeblik du handler med et spekulativ formål, hvor du køber og sælger aktivt, eller at du allerede ved erhvervelsen har videresalgshensigt, hvor hensigten er at opnå fortjeneste. Aktiv handlende kan beskrives som, at du inden for et kort tidsrum køber og sælger, fordi du er spekulativ på guldet med gevinst for øje. Grunden til at guld ikke er skattepligtigt skyldes, at det går under samme kategori som at købe et maleri, møntsamling, aktiviteter m.m.
Typisk er den ikke-spekulative invester ikke kortsigtet, men langsigtet, da salgstidspunktet ikke er relevant på købstidspunktet.
Her hos SKAT kan du læse nærmere omkring hvad begrebet spekulation indebærer:
Indsæt linket herunder på skat
https://skat.dk/skat.aspx?oid=2048522
Til dig der ikke får klikket på linket, vil jeg herunder citere fra SKAT hvornår købet eller investeringen er skattepligtigt.
”Både kravet om videresalgshensigt og kravet om, at videresalget sker med henblik på at opnå fortjeneste, skal være opfyldt allerede ved erhvervelsen. Kun når begge disse betingelser er opfyldt, foreligger der spekulation i skattemæssig forstand.”
Vi har haft en del kunder som har opnået en profit på deres investering i guld, uden en at de har haft en spekulativ hensigt, men mere en sikring af deres penge. Husk at du ikke skal købe guld for at blive rig, men for ikke at blive fattig. Et eksempel er en af vores kunder, som i dåbsgave havde fået to 1 kg guldbarre, som i sin tid kostede 8000kr pr. stk. Hos os fik kunden en udbetaling på 385.000kr pr. Guldbar. Når dette er sagt, er det ikke på denne baggrund eller forventning at vi anbefaler vores kunder, at investere i guld.
Hvad stimulerer guldprisen
Guldprisen er afhængig af verdensøkonomien og de finansielle instrumenter, der bliver anvendt. Dog kan man tydeligt se hvordan verdensmagterne har svært ved at styre værdien af deres valutaer, som fx dollaren, som er relativ volatil. Dette er især kommet til tale efter, at USA gik væk fra guldstandarden i 1971, hvor dollarens værdi var bundet op på deres guldbeholdning. Nu fører de en pengepolitik, hvor der kan printes penge alt efter hvordan økonomien står til.
Derudover har udbud og efterspørgsel også en stor påvirkning på guldets pris. Her forstås, at jo større efterspørgsel der på guld, desto højere vil prisen være. Og lige ledes omvendt.
Efterspørgslen er typisk størst under krisetider, som fx økonomiske eller sundhedsmæssige kriser. Her kan vi f.eks. se, at efterspørgslen under Corona pandemien har været meget høj. Corona krisen har medført endnu en søgen efter at komme i sikker havn, da aktiemarkedet fik et enormt dyk, samt at investorernes frie midler nu også var ramt af negative renter.